“Türk'ün vazifesi, dünyada öncü ve örnekliktir.. ”
Duyurular

UYGU KÜMESİ AİLE SOHBET RAPORU

 

KASIM AYI 1. HAFTA

SÖZLERİ KENDİNE KONUŞ KENDİNE DİNLE…

1.HAFTA KONUMUZ:İletişim vasıtaları ve dinlemek.

 

Sohbetimize salavat-ı şerif ile eğitim kitabımızın 1. hafta ile ilgili bölümünü okuyarak sohbetimize başladık.

 

Annemiz:Sözleri kendimize dinlemek, aslında kendimizi tanımak için bir vesile. Eğitimde ilerlemek için bir vasıta… Tabi ki amaçlı insana,  hedefini unutmayan insana vesile. Eğitimi ciddiye aldığımız her an karşımıza çıkan durumları anlayış ve sevgi ile karşılarken, unuttuğumuz an, şükürsüz bir yaşayışa geçebiliyoruz. Kızıma çoraplarını düzenlemesi gerektiğini söyledim ve hemen içimde bir ses “senin çorap çekmecenin de bir düzenlemesi lazım” dedi. Bizi her an uyaran ve özümüze yönlendiren bir ses her daim var. Bunu Rabbim benim düşünceme, hareketime ve sözüme göre her daim bize duyuruyor. Duymak istersem tabi. Asıl olan ona kulak verip ne söylüyorsam önce benim yapmam gerektiğiymiş.

 

Zeynep Kızımız; Bir arkadaşım bana kötü bir söz söylediği zaman benim üzülmemem lazım. Ben eğer ağzımdan çıkana dikkat edersem, o kendini söylüyor deyip hemen o durumu çevirmem gerekir. Söyleyen kendini söylüyor. Ne diyorsa o, zaten odur. Kötü bir şey yaptığımda ben nefsimi dinlemiş olurum. Demek ki ben nefsimi dinlemeyeceğim. Asıl ben dinlemem gereken yeri bilmem lazım. Sohbete gidiyorum. Oraya gidip dinlemezsem kendime de ders çıkaramam.

 

-Ben arkadaşıma çok iyisin, güzelsin deyince ben de mi iyi oluyorum anne?

 

- Elbette ki kızım, güzel görüyorsan o sensin saten.

 

Ayrıca ilkokula giden kızımızın bu anlamlı konuşması bizi çok etkiledi. Bizde kendimize dinledik.

 

Babamız:Birine söylediğimi ben yapmadığımda içten sıkıntısını duyuyoruz. İçimiz rahat etmiyor. Altına baktığımızda içi boş, çünkü osöylediğim şeyi kendimin yapmadığı ortaya çıkıyor. Karşı tarafa da bana da hayrı olmuyor.Onu uyarır gibi gözüküyor ama kendimize dinlediğimizde altında yatanları görebiliyoruz. Bendeki eksikliği de karşıya söyleyerek tamamlanmaya çalıştığımızı fark ettik. Karşıya söylediğim aslında benim yapamadığım şeylermiş. Çok şükür ki bunları da bu eğitimin sayesinde fark edebildik.Her şey kişinin kendinde başlayıp kendinde bitiyor.

 

Mesele çok konuşmak, çok bilmek değilmiş.

 

Hep beraber “her zaman güzel konuşma, kibar olma, takdir etme, birbirimizin güzelliğini söyleme, kızmama” kararı alındı.

 

Salavatı şerif ile Zeynep ve Zehra kızımızın Asr suresini okumasıyla sohbetimize son verdik.

 

2. HAFTA  AİLE RAPORU

 

SÖZLERİ KENDİNE KONUŞ KENDİNE DİNLE…

 

2.HAFTA KONUMUZ:Sözleri kendine konuş kendine dinle.

 

Sohbetimize salavat-ı şerif ile eğitim kitabımızın 2. hafta ile ilgili bölümünü ve Ciddiyet kitabımızın 22-32. sayfalarını okuyarak başladık.

 

Anlama çeşitlerini okuduk ve gün içerisinde karşılaştığımız ama öz anlamaya uymayan durumları değerlendirip hangi anlama içerisinde hareket ettiğimizi konuşup sonuca vardık.

 

Babamız: Sohbetlerde isim verilerek konuşulunca ben kendime dinlemediğimi fark ettim. Bu hafta sohbette konuşulanları sadece kendime dinlemem gerektiğini anladım. Efendimiz (sav) “Kişinin sıfatı dilinin altındadır” demiş. Çok şükür gün içinde dikkatli yaşamaya çalışıyoruz. Bir yemek için bile nasıl hazırlık yapılıyor. Sohbete gitmek için de uygulayıp en az o yemek kadar hazırlanıp tespitlerimizi artırmamız gerektiğini anladık. Sohbette bazen ne söyleyeceğim diye düşünmek bile o haftamızın tespitsiz olduğunu gösteriyor. Onunla haşır neşir olmadığım için yaşasam bile aklıma bir şey gelmiyor. Demek ki kendimi eğitime, ödevime ne kadar verirsem tespitlerim artar, yaşayışım anlam kazanır diye düşünüyorum.

 

Annemiz: Sözleri kendime dinlediğimde aslında dikkatim, sevgim, takdirim artıyor. Oda beraberinde öbür güzelliklere zemin oluşturuyor. Çocuklarıma ödev yaptırırken ne kadar sakin ve anlayışlı yaklaştım deyip kendimi takdir edersem beni doldurur, daha nasıl kızayım? Yaptıklarımızın değerini görmem gerektiğini anladım.

 

Geçen hafta aldığımız kızmamak, güzel konuşmak ile ilgili ödevlerimizi birbirimize sunduk önceki günlere göre daha iyi yol aldığımızı gördük.

        

Bir sonraki konumuz okundu. Ağzımızdan çıkanlara dikkat etmek ve fikrimize uyup uymuyor mu, diye kontrol etmek konusunda ödev alındı.

 

Çocuklarımızın duasıyla sohbetimizi neticelendirdik.

 

Alanlı Ailesi

 

ORTAK EĞİTİM PLANI

GÜVENİLİR ÇOCUK

KÜTÜPHANE

  • Tanıdığım Yönleriyle A.K.D
    Tanıdığım Yönleriyle A.K.D