“Türk'ün vazifesi, dünyada öncü ve örnekliktir.. ”
Duyurular

BUNLARI BİZ İCAT ETTİK

 TARİHİ GERÇEKLER-4

 

Ertuğrul ASİLOĞULLARI

 

Geçen hafta, "Leonorda Davinci’nin icat ettiği iddia edilen şeylerin hepsi Müslüman bilim adamlarının daha önce bulduğu ve yaptıkları icatlardır. Davinci’de bunları kaynak belirtmeden kendi yapmış gibi sunmuştur. Bütün bunlar batının olmayan bir kahramanı yaratma çalışmasıdır." diyerek verdiğimiz bilgilere kaldığımız yerden devam edelim...

 

  - Müslüman-Türklerde gözle ilgili ilk bilimsel çizimler Huneyn İshak (873) tarafından yapılmış (Yazma eser kahire), El-Razi(865-925) neden gözbebeği ışıkta daralır ve karanlıkta genişler başlıklı kitabı kaleme almış.İbnHeysem(1041) geometrik araçlarla gözün yapısına ilişkin olarak esas hatlarıyla taslaklanan, ilk kesin hipotezi geliştirmiş. (Yazma eser Süleymaniye kütüphanesi) Kemalettin Farisi (1300) göz merceğinin ön yüzeyinin yansımasının tespit etmiş ve bunu bir kuram çerçevesinde temellendirmiş olan ilk kişidir. (Yazma eser Topkapı sarayı), 14. Yüzyılda İbrahim Şazili’nin kitabının göz bölümü adeta görme organının karşılaştırmalı anatomisininve fizyolojinin nüvesidir. 19. Yüzyılın sonuna dek oftalmoloji (Gözün yapısı,hastalıkları ve çalışması ile meşgul olan ilim dalı)  ders kitapları bile işlenmesi zor olan bu konuya yer vermeye teşebbüs edememiş ancak günümüzde oftalmolojinin hacimli kitapları onu tam ve bilimsel olarak ele almaya girişmişlerdir. Allah’tan bu eserlerin hepsi mevcut da rahatça bunları söyleyebiliyorum.Sanırım bu örnekler seni ikna  etmiştir.

 

-  Kolay kolay beni ikna edemezsin. Ben kabulümden kolay kolay caymam.

 

-  Tekrar söylüyorum derdimiz burada birilerini ikna değil, bir gerçeği ortaya koymak. Bu nedenle Davinci’den yaklaşık 500 yıl önce yapılan ve ortaya konulan bu çalışmalar ortadayken bunu Davinci’ye mal etmek bilinçli yapılan uygulamadır. Bu yazma eserlere ulaşmak ve incelemek son derece kolay ve mümkün iken aksini iddia etmek iyi niyetle açıklanamaz.

 

-  Bundan başka örneğin var mı?

 

-  Olmaz olur mu?Davinci’nin icatları denilen diğer konularda da var. Mekanik icatları varsayılan tasarımlarını ele alalım. Bu tasarımların tamamı yine Müslüman Türk bilim adamlarının icatları olup Davinci tarafından sahiplenilen çalışmalardır. Mekanik ve sibernetik biliminin kurucusu büyük mucit Cizreli El Cezeri (1153) Selçuklular dönemi Artuklu Beyliği’nde çalışmalarını yapmıştır.

 

Sibernetik konusunda uzun yıllar çalışmaları olan Prof. Dr Toygar Akman’ın bu konudaki görüşü “Robotik sistemlerin çizimlerinin de Leonardo Davinci’den çok önceleri 13. yüzyılda El Cezerî tarafından yapıldığı bilinen bir gerçektir El Cezerî’nin kendi orijinal kitaplarındaki çizimleri bunun açık bir kanıtıdır.” şeklindedir. (Akman Ebu’l- İzz-Cezeri Kongresi 1986).

 

-  Şaşırtıcı, bu dönemlerde dünyanın başka yerlerinde bu konuda çalışmalar olsa diyeceğim ki Müslüman Türkler bunları başka milletlerden almışlardır. Yine de bütün bunlara rağmen diyorum ki bu buluşları başka yerlerden almış olabilirler.

 

-  O zaman bu fikri tartışalım. İslam bilim dünyasından önce 1000 yıllık Roma/Bizans(395-1453)tarihine bakalım, bu dönemde değil icat yapmak bir tek bilimsel çalışma bile yapılmamıştır. Avrupa’da 11. yüzyılda araştırma yapmak şöyle dursun, tıp bilimi bile resmi olarak yasaklanmıştı.

 

-   Olur mu canım, Bizanslı astronom ve matematikçiler yok mu?

 

- Varsa o takdirde bir tane bilime katkıları olan eserlerinin ismini söyle. Tara literatürü bulamazsın, bak bu çok ilginç, 1000 yıl süren bir imparatorluk süresince Antik Yunan’ın temsilcisi Bizans İmparatorluğu döneminde ortaya konulmuş bir tek bilimsel eser yoktur. Ayrıca bu dönemde yapılan astronomi çalışmaları değil, astroloji merakıdır. Matematikte ise verilen eserler döneminin gerisinde ve basittir, hatta bazılarının eserlerindeki problemlerin yazarları tarafından anlaşılamadığı görülmektedir.

 

Bunları kim mi söylüyor? “Bizans’ın matematik kültürü” kitabının yazarı Prof. Dr Hamid Dilgan söylüyor.(İTÜ Yüksek Matematik kürsüsü yayını) Bak burada bir parantez açmak istiyorum, büyük bir imparatorluk 1000 yıl Batı’da da hüküm sürüyor ve bilime hiçbir katkısı yok, bu değerlendirilmesi ve üzerinde durulması gereken bir durum.

 

-  Hadi canım yine büyük laflar söylüyorsun.

 

- Bunu ben söylemiyorum, Türkiye’de bu konuda otorite olan 87 yaşında kitabı yeni baskısıyla çıkan Prof. Dr Sevim Tekeli “Modern Bilimin Doğuşunda Bizans’ın Etkisi Var Mıdır?” adlı kitabında noktayı koyuyor, Bizans’ın modern bilime katkısı yoktur.

 

-  Ne olmuş yani bunun ne önemi var ki?

 

-  Bunun önemi olduğu için bu konuya açıklık getirmeye çalışıyoruz. Haftaya bu konuya tekrar devam ederiz.

 

 

ORTAK EĞİTİM PLANI

GÜVENİLİR ÇOCUK

KÜTÜPHANE

  • Tanıdığım Yönleriyle A.K.D
    Tanıdığım Yönleriyle A.K.D