“Türk'ün vazifesi, dünyada öncü ve örnekliktir.. ”
Duyurular

NEDİR İNSAN?

 

Nedir insan? İnsan herkesin bildiği gibi iki ayağı, iki eli, iki gözü, iki kulağı, bir burnu olan yaratığa demeyiz. Bu özelliklerin hepsi şempanzede de var.  O zaman insan bir hayvan mı? Elbette hayır, biz insan diye şerefi ve aklı olana deriz. Peki, nedir şeref? Şeref her hal ve her şart karşısında insanın insanlık değerlerini yaşamasıdır.

        

Gelelim akla. Akıl; insanı hayvandan ayıran, düşüncelerimizi yöneten ve karşımıza çıkan engeller karşısında çözüm yolu üreten, fikrimizi yöneten bir husustur. Peki, akıl ne işe yarar? Aklımız bizi yönetir. Mesela elektriği kullanırız. Priz bozulduğunda hiç kimse gidip çıplak elini prize sokmaz. Bunu hiç kimse yapmaz, neden? Aklını çalıştırıp elektriğin kendisine çarpabileceğini düşünür veya elektriğin etki edemeyeceği aletleri alıp tamir etmeye çalışır. Ya da büyük bir arızası varsa gidip elektrikçi getirir ve ona tamir ettirir. İşte, bildiklerinizi ve öğrendiklerinizi yeri geldiğinde kullanıyorsanız zeki bir insansınızdır. Tabi ki de insan deyince aklımıza gelen sadece insanın aklı gelmez. Bazıları şunlardır;

 

  • Güvenilir olmak
  • Dürüst olmak
  • Saygılı olmak
  • Zeki olmak
  • Emanet sever olmak

    

Yukarıdakilerin çoğu zaten şerefin içinde yer alır. İnsan, dünyanın en yüce, en değerli varlığıdır. Peki, bunu nereden anladım? Açıklayayım. Allah (c.c.) hayvanlara görev vermiş. İneklere süt, tavuklara yumurta, koyunlara yün gibi görevler vermiş. Sadece bir görevleri var. Ağaçlarda öyle, bitkilerde öyle, onlarında bir amacı var, bizim de bir amacımız var. Peki, insanın yüceliği nerede? Yüceliği aklında.

 

İnsan aklı ile neler yapmadı ki? Çamaşırlar kolay yıkansın diye çamaşır makinası yaptı. Bulaşıklar daha iyi, daha temiz yıkansın diye bulaşık makinası yaptı. Ulaşım daha iyi, daha hızlı yapılsın diye araba icat etti. Daha fazla yolcuyu bir araçta toplayıp çevre kirliliğini önlemek için otobüs, tren, kamyonlar yapıldı. Bunların hepsini kim yaptı? Bir köpek mi? Bir örümcek mi? Bir bitki mi? Bir ağaç mı? Hayır, tüm bu varlıkların sahibi şerefli sahip insan yaptı.

 

İnsanın tüm varlıkların sahibi olduğunu nasıl anladım?Tüm varlıkların sahibi Allah (c.c.) değil mi? Allah (c.c.) bize Peygamber Efendimizin (sav) zamanında kendisinin tek ve eşi benzeri olmadığını ayetlerle bildirmişti. Allah (c.c.) bir diye neye diyoruz biz? Allah (c.c.) bir demek, bizimle beraber bir demek. Şerefli sahip insanda Allah (c.c.) ile bir ise bizde tüm varlıkların sahibiyiz. Ama yine de bütün kâinatın sahibi Allah’tır (c.c.). Allah (c.c.) insana akıl vermiş ama kendini bul diye, dünyaya niçin geldiğimizi bul diye vermiştir. Ama bazı insanlarda aklını kötüye kullanıp roket icat ediyor. O roketi de bir yolladı mı, bir sürü kişinin canına mal oluyor.

 

Bazıları da aklını hiç kullanamıyor, mesela gidip de samanlığın içinde ateş yakıyor, bir tutuşmayla koca samanlık bir anda yok oluyor. Tabii insan bunu aklına getiremiyor, neden? Çünkü o bir çocuk… Nerede ne yapacağı hakkında fazla tecrübesi yok onun. Bunun için çocuklara büyüklerinin sözünden çıkma derler. Biliyorum, büyüklerin istediklerini yapmak istemiyorlar ama hepsi de kendi iyiliği için. Nereden biliyorum çünkü ben de bir çocuğum. Aklını kullanabilen insan kullanıyor, rahat yaşıyor, kullanamayanda aklı ile fazla yaşayamıyor.

 

 

ÇALIŞTIRIN AKLINIZI,

RAHAT YAŞAYIN HAYATINIZI...

 

Yavuz Selim Göktaş

30 Ağustos Ortaokulu 6.sınıf öğr.

ORTAK EĞİTİM PLANI

GÜVENİLİR ÇOCUK

KÜTÜPHANE

  • Tanıdığım Yönleriyle A.K.D
    Tanıdığım Yönleriyle A.K.D